FORUM

CENY TRZODY
 
Notifications
Clear all

CENY TRZODY

56.4 K Posty
821 Users
0 Reactions
16.8 M Widok
(@rolas-222)
Posty: 435
Reputable Member
 

Witam dzis mialem tel. z masarni pilnie szuka tucznikow przyspiesza zapisy sam powiedzial ze tucznikow nie ma nawet moga byc mniejsze sztuki no ale niestety moje sa przy male 80 kg wiec jest dobrze mysle ze juz wkrotce zobaczymy 5 zl u posrednikow

 
Opublikowany : 14/04/2011 7:50 am
 mat
(@mat)
Posty: 1408
Noble Member
 

4.2 plus vat u posrednika z okolic bydgoszczy pozdro

nr GG- 93678
pozdrawiam
tadek

 
Opublikowany : 14/04/2011 8:01 am
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

PŁD WLKP - wozacy 4,40+wat

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 14/04/2011 8:09 am
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

d

 
Opublikowany : 14/04/2011 8:22 am
JUREK
(@jurek)
Posty: 661
Honorable Member
 

skup 4.40 plus vat bardzo malo tucznikow na skupach

GG-4444485

***POZDRAWIAM SERDECZNIE***

 
Opublikowany : 14/04/2011 8:24 am
(@stas76)
Posty: 1198
Noble Member
 

PŁD WLKP - wozacy 4,40+wat

wozacy to u nas mleko wozili :)

 
Opublikowany : 14/04/2011 8:59 am
(@asz52)
Posty: 187
Estimable Member
 

W Niemczech spodziewana jest podwyzka o 2-3 centy do 1,58 lub 1,59 eu .decyzje jak zwykle zapadna jutro i opublikowane bedą o 14-tej

 
Opublikowany : 14/04/2011 12:19 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Skoro Niemcy w górę to nie będziemy zostawać w tyle, proponuję na przyszły tydzień wbc 6,20 za E i 5,00 za wagę żywą

Czekam na Wasze opinie.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 14/04/2011 1:34 pm
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

a

 
Opublikowany : 14/04/2011 2:10 pm
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

Biorąc fakt iz teraz to powoli my zaczynamy rozdawac karty no i do cen Niemieckich doliczając jeszcze koszty transportu do Polski to proponuje 6.30wbc i 5.15 zywa

Przy sprzedaży za 6,30 jesteś w stanie wyjść na 5,15?? nie sądze.
Proponuje 6,30E i 5,05zł

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 14/04/2011 2:25 pm
WOJCIECH1236
(@wojciech1236)
Posty: 710
Honorable Member
 

albo 6,30 i 5,10

 
Opublikowany : 14/04/2011 2:49 pm
monikaa
(@monikaa)
Posty: 1876
Noble Member
 

Niemcy i Holandia raczej bez zmian

tel: 502 021 584
WARCHLAKI Z IMPORTU

 
Opublikowany : 14/04/2011 3:46 pm
(@stas76)
Posty: 1198
Noble Member
 

albo 6,30 i 5,10

cena za E 6.3 tucznik 110kg wybicie 80% wychodzi 88kg półtusza=554zł
554/110kg=5.04zł bez potrąceń na żywą także 5.05zł jest ceną proporcjonalną do E. Moim zdaniem powinna obowiązywać tylko klasyfikacja EUROP, bo te ceny za żywą to wprowadzają tylko zamęt!!!

 
Opublikowany : 14/04/2011 3:53 pm
(@nemezis)
Posty: 2489
Noble Member
 

[?

 
Opublikowany : 14/04/2011 3:59 pm
(@asz52)
Posty: 187
Estimable Member
 

Results of the Internet Schweinebörse pig auction on April 13, 2011

On Wednesday, 13 April 2011, 1.530 pigs were offered during the Internet Schweinebörse pig auction (north-west German internet pig market). As much as 1.530 of them were auctioned off. So 1.530 pigs from Germany were sold at an average price of 1,59 Euro per kg carcass weight (+2 Cent) with a price margin from 1,58 to 1,60 Euro.

To są wyniki aukcji internetowej w dn 13.04 przewaznie zwyzki tutaj przekładaja się na zwyzki cen oficjalnych w Niemczech.

 
Opublikowany : 14/04/2011 4:03 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Zgadzam sie że przelicznik wbc na żywą który był ostatnio trzeba zmienić, od tej pory będe żywa wagę liczył jako 80% ceny na wbc, zdecydowana większośc producentów (łącznie ze mną) uważa że taka relacja jest optymalna.
A więc na przyszły tydzień wbc 6,30 E , w.ż. 5,04
Wiem z wiarygodnych źródeł że w tym tygodniu wielu producentów uzyskało nasze ceny sugerowane, mi się nie udało ale miałem dość ciężkie tuczniki (czekałem na lepsza cene).

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 14/04/2011 4:51 pm
(@stary50)
Posty: 92
Trusted Member
 

może czas na zmiany sprzedawać tylko waga żywa i będzie bez oszukaństwa co wy na to panowie

 
Opublikowany : 14/04/2011 7:10 pm
(@kaciocha)
Posty: 465
Reputable Member
 

Uwaga PMB ogłosiło upadłość, nie wiem z czym to sie wiąże na dzień dzisiejszy ale to fakt że trzeba uważać!!!!!

W Pol­sce ciągle rację ma sil­ny, a nie ten, kto ma rację.

 
Opublikowany : 14/04/2011 7:12 pm
(@andre)
Posty: 1116
Noble Member
 

wczorajsza sprzedaż 5,01 na zywą oficjalne cenniki ZM w Wielkopolsce do ściema 6,0 złza E jest osiągalne

 
Opublikowany : 14/04/2011 7:38 pm
Bugsik
(@bugsik)
Posty: 656
Honorable Member
 

grupa w okolicach na jutro 6,10 netto za E do sokołowa...
do z kolegi dzwonili z MATu i dawali 6,05 zł...

 
Opublikowany : 14/04/2011 8:18 pm
(@zeus-1)
Posty: 610
Honorable Member
 

4.85 +v(bez potrąceń). Nie chce być złym prorokiem, ale miałem invo że chcą w przyszłym tygodniu kosmetycznie obniżać. NIE pozwólmy im na to! Twardo negocjować- to my mamy świnki których brakuje przez złodziejską i krótkowzroczna politykę zakładów mięsnych.

 
Opublikowany : 14/04/2011 8:55 pm
(@stas76)
Posty: 1198
Noble Member
 

może czas na zmiany sprzedawać tylko waga żywa i będzie bez oszukaństwa co wy na to panowie

stary tylko sprzedaż w EUROP gwarantuje postęp w hodowli , i możliwość konkurencji z zachodem ,a sprzedaż na żywą to krok w tył. ja zaczynałem sprzedażna wbc 5 lat temu i miałem wrażenie że mam porządne świnie ,a miały 54%średnią ,dziś nie schodzę poniżej 57%.
znajomy ma 50 loch w cyklu i sprzedaje tylko na żywą, ostatnio niezadowolony z ceny dał się namówić na wbc i wyszło mu średnia53,8%,w tej samej sprzedaży u mnie 57,4%, żebyś wiedział jakie miał pretensje że go na miętności okradli :!: zostawiam to bez komentarza :idea:

 
Opublikowany : 14/04/2011 9:13 pm
(@zeus-1)
Posty: 610
Honorable Member
 

Wierzysz w uczciwość wyceny mięsności?

 
Opublikowany : 14/04/2011 9:27 pm
(@stas76)
Posty: 1198
Noble Member
 

sprzedawałem do olewnika .dudy czerniewic, pośrednikowi z wszystkich zm miałem raporty i mięsność podobna,jedyne co, to już postanowione kupuję wagę elektoniczną by mieć obraz wagi tuczników i jaką wybojowość uzyskują świnie bo tu jest największa możliwość nadużycia :!:

 
Opublikowany : 14/04/2011 9:37 pm
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

Dopóki badanie mięsności wygląda w większości zakładów jak wygląda, a wahania są tak ekstremalne (styczeń) to Twoja teza nie ma szans bytu. Hoduje po to żeby maksymalizować zyski, czasami minimalizować straty a nie mieć mięsność 59. Może masz zakład który docenia Twoje starania i odpowiednio to wynagradza ale nie próbuj wszystkich tak uszczęśliwiać. Dla większości zakładów liczy się zysk tu i teraz i maja gdzieś to wszystko. Byle kupić jak najtaniej i zarobić jak najwięcej. Szybko zapomniałeś chyba sytuacje jaka miała miejsce w styczniu. Wielki krach na rynku, ale wystarczyło w poniedziałek zgłosić tuczniki do sprzedaży a we wtorek tir stał pod chlewnią, taka była nadwyżka. Więc każdy niech sprzedaje jak mu się podoba. Znam rolników którzy mają mięsność 58 ponad i sprzedają na żywą i dziś 5 oferują im bez problemu. No a w sprawie wybojowości to masz racje więc bez ważenia świń jak wyliczasz cenę średnią?

 
Opublikowany : 14/04/2011 9:41 pm
(@andre)
Posty: 1116
Noble Member
 

Dopóki badanie mięsności wygląda w większości zakładów jak wygląda, a wahania są tak ekstremalne (styczeń) to Twoja teza nie ma szans bytu. Hoduje po to żeby maksymalizować zyski, czasami minimalizować straty a nie mieć mięsność 59. Może masz zakład który docenia Twoje starania i odpowiednio to wynagradza ale nie próbuj wszystkich tak uszczęśliwiać. Dla większości zakładów liczy się zysk tu i teraz i maja gdzieś to wszystko. Byle kupić jak najtaniej i zarobić jak najwięcej. Szybko zapomniałeś chyba sytuacje jaka miała miejsce w styczniu. Wielki krach na rynku, ale wystarczyło w poniedziałek zgłosić tuczniki do sprzedaży a we wtorek tir stał pod chlewnią, taka była nadwyżka. Więc każdy niech sprzedaje jak mu się podoba. Znam rolników którzy mają mięsność 58 ponad i sprzedają na żywą i dziś 5 oferują im bez problemu. No a w sprawie wybojowości to masz racje więc bez ważenia świń jak wyliczasz cenę średnią?

dokładnie jest tak jak piszesz i choc mięsnośc mam dobrą to czy ona jest doceniana przez ZM ? Myślę że chyba niezbyt ,a co do towarku to go brakuje i zaczyna się panika lokalna mała ubojnia na przyszły tydzien nie ma tucznika a święta za pasem. Pini i styczniowe promocje :lol: np.2,9 /kg zrobiły swoje

 
Opublikowany : 14/04/2011 9:58 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

może czas na zmiany sprzedawać tylko waga żywa i będzie bez oszukaństwa co wy na to panowie

stary tylko sprzedaż w EUROP gwarantuje postęp w hodowli , i możliwość konkurencji z zachodem ,a sprzedaż na żywą to krok w tył. ja zaczynałem sprzedażna wbc 5 lat temu i miałem wrażenie że mam porządne świnie ,a miały 54%średnią ,dziś nie schodzę poniżej 57%.
znajomy ma 50 loch w cyklu i sprzedaje tylko na żywą, ostatnio niezadowolony z ceny dał się namówić na wbc i wyszło mu średnia53,8%,w tej samej sprzedaży u mnie 57,4%, żebyś wiedział jakie miał pretensje że go na miętności okradli :!: zostawiam to bez komentarza :idea:

To że sprzedaje według wagi żywej nie znaczy że nie muszę dbać o jakość! Wręcz przeciwnie, towar musi być równie dobry jak na wbc a jakość powtarzalna. Jak oddał bym jedna partie kiepska to za druga już dobrej ceny bym nie dostał. Zakłady badają mięsność bez względu na to czy kupą na żywo czy na wbc i wystarczy poprosić żeby dostac wynik takiego badania.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 14/04/2011 10:36 pm
(@zdzislaw)
Posty: 21
Eminent Member
 

Panowie niestety ale od wtorku w dół już pozamiatane.
Do wtorku dla zakładów mięsnych to koniec ubojow.
:x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x

Rolnik z Wielkopolski

 
Opublikowany : 15/04/2011 2:56 am
lukas1982
(@lukas1982)
Posty: 3104
Famed Member
 

Panowie niestety ale od wtorku w dół już pozamiatane.
Do wtorku dla zakładów mięsnych to koniec ubojow.
:x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x

To o tydzień przetrzymaj i wróci wszystko do góry

Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja :) w linii prostej
Spptch@wp.pl

 
Opublikowany : 15/04/2011 6:12 am
 ali
(@ali)
Posty: 105
Estimable Member
 

jasne a za tydzien wyda sie ze po swietach jest dlugi weekend to przetrzymasz jeszcze o dwa tygodnie i sprzedasz w maju za? Oby nie taniej niz teraz ale moze sie okazac ze trza bedzie sie pogodzic ze strata
Tak samo wymyslilo kilku kolesi z mojej okolicy mieli do nich przyjechac po swienie 20 grudnia ale oni co ja bede sprzedawal jak wszyscy sprzedaja oddam wieksze na samym poczatku stycznia no i oddali ale za ile to juz inna sprawa hehe
zeby nie odbiegac od tematu 70 sztuk 4,9 + vat za kg

 
Opublikowany : 15/04/2011 9:08 am
Strona 458 / 1880
Share: